donderdag 14 november 2013

Haverzandkoekjes

Afgelopen weekend lekkere koekjes gebakken. Het recept komt ui Rachel Allen 'Uit de Oven".

200 g zachte boter
100 g witte basterdsuiker
1 tl vanille-extract
200 g patentbloem
½ tl bakpoeder
snufje zout
100 g havermout

Oven 180° C.

Boter kloppen met suiker en vanille.
Bloem, bakpoeder en zout zeven. Havermout erdoor. Alles door het botermengsel mengen.

Van het deeg een lange rol maken, verpakken in plasticfolie. In de koelkast in ongeveer 30 min. Laten opstijven.


De rol in plakjes van ongeveer ½ cm snijden en op een ingevette bakplaat leggen. De koekjes ongeveer 15 min. Bakken tot ze licht-goudbruin zijn en op een rooster laten afkoelen.

dinsdag 15 oktober 2013

Tabouleh / bulgursalade

Sinds kort het ik bulgur in de kast staan. Ik koop het bij een arabische winkel, maar in de supermarkt staat het ook in de schappen. Wikipedia vertelt: Bulgur is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum (harde tarwe). De tarwekorrels worden eerst gestoomd daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. In het kookboek "Veggiestan" van Sally Butcher staat een goed recept voor een bulgursalade. Ik heb het recept een beetje aangepast (d.w.z. de mogelijke ingrediënten aangevuld; er zijn heel veel mogelijkheden dus leef je uit!) Deze salade is lekker fris, gemakkelijk te maken, goed vullend, kortom: een aanrader. Je kunt alles gerust een dag van tevoren maken en de salade in de koelkast bewaren. Als je 'm nog even omschept voor je 'm opdient is alles weer mooi los.

200 bulgur
2 bouillonblokjes
1 grote ui, gesnipperd
1 flinke hand verse kruiden naar keuze, gehakt
zout
peper
een paar handen vol gehakte groenten zoals: tomaat, paprika, peper, komkommer, courgette, paddenstoelen, kool, tuinbonen, doperwten, olijven, sugarsnaps, peultjes, mais, broccoli, spinazie, wortel, bleekselderij, granaatappelpitten, ....
extra: kikkererwten, bonen, linzen, rijst, zonnebloempitten, pompoenpitten, pijnboompitten, rozijnen, appel, peer, gedroogde abrikozen, vijgen, .....

voor de dressing:
50-100 ml extra vergine olijfolie
toevoegen: citroensap, granaatappelstroop, brown suce, muntsaus+azijn, zuur druivensap o.i.d.

De bulgur kun je gaarkoken of stomen in bouillon. Je gebruikt één deel bulgur op twee delen water (bijvoorbeeld 1 kopje bulgur en 2 kopjes water). Het water aan de kook brengen, bouillonblokje toevoegen, bulgur erbij en dan op laag vuur 10 à 15 minuten laten pruttelen. In de gaten houden dat het niet droog kookt. De gare bulgur in een kom doen en met een vork losmaken. Laat wat afkoelen en meng jouw keuze aan ingrediënten erdoor. Dressing erdoor scheppen. Wil je het mooi maken? Bestrooien met blokjes feta en/of gehakte peterselie!

maandag 14 oktober 2013

Muesli / cruesli 2

Toegeven, de muesli / cruesli die ik eerder heb geplaatst is misschien wel lekkerder.... maar ja, dat zijn ook eigenlijk koekkruimels die je in de yoghurt doet. Best gezond en voedzaam, maar ook best vet en calorierijk. Dat is bij deze muesli anders. Oók lekker, gezond en voedzaam, maar een je hoeft slechts 2 eetlepels olie te gebruiken. Meer een muesli voor dagelijks gebruik dus.

300 g havermout
1,25 dl appelsap
2 eetl plantaardige olie
80 g amandelen
125 g zonnebloempitten
40 g pompoenpitten
40 g sesamzaadjes
30 g kokos

Verwarm de oven voor op 160 C. Doe alle ingrediënten in een grote kom en meng door elkaar. Verdeel het mengsel over een bakplaat of een grote ovenschaal en zet het 30 minuten in de oven. Roer af en toe tot het mengsel lichtbruin is.
De muesli blijft in een afgesloten trommel ongeveer 1 maand goed.
Uit: Bill Granger, "De (perfecte) Man in de Keuken", 2011.

zondag 8 september 2013

Courgette-wortelmuffins

Nog steeds zijn de courgettes niet aan te slepen. Na een dag regen is het helemaal niet normaal, ze lijken wel per uur te groeien! Eind juli zijn de planten altijd een beetje uitgeput. Ik geef ze dan een flinke scheut brandnetelgier (recept: een emmer vol brandnetels plukken, water uit de regenton erop en dan ongeveer 2 weken afgedekt laten staan. Het stinkt vreselijk, maar het doet wonderen voor planten! Wel verdunnen, ongeveer 1:10.) De planten krijgen zo een flinke oppepper en kunnen er weer een tijd tegenaan.
Vandaag heb ik muffins gebakken. Het lijkt een beetje op de courgettecake waarvan ik het recept al eerder heb gegeven. Mijn kleine rasp van de keukenmachine is stuk en aangezien ik een vreselijke hekel heb aan raspen met de hand, heb ik het risico genomen om de grove rasp te gebruiken. Het resultaat is super. Een lekker luchtig cakeje, met groene en oranje stukjes erin.
Ik vond een soortgelijk recept op allrecipes.nl. Beetje aangepast, en dit is het geworden.

250 g geraspte courgette
80 g geraspte wortel
2 grote / 3 kleine eieren
230 g ruwe rietsuiker
150 g zonnebloemolie
1/2 tl zout
2 tl kaneelpoeder
1 tl vanille-extract
250 g bloem
1 tl bakpoeder
muffinvormpjes

De oven voorverwarmen op 175 C.
Eerst de eieren met de suiker goed door elkaar roeren. Vervolgens de olie, zout, kaneel en vanille erdoor roeren. Bloem en bakpoeder erdoor scheppen. Dit kan allemaal gewoon met een pollepel of een garde, het hoeft niet luchtig te worden geklopt met een mixer. Als laatste de geraspte courgette en wortel erdoor scheppen.
Ik heb 16 muffinvormpjes gevuld (dat gaat goed met een ijslepel, zo eentje die een schaarbeweging maakt). De muffins moeten ongeveer 25 bakken. Daarna laten afkoelen. Een béétje warm zijn ze het lekkerst!

zondag 1 september 2013

Spitskoolcurry met rookworst

En dan heb je prachtige spitskolen gekweekt.... en dan komt er een haasje die er lekker aan gaat knabbelen. Blèh! Ik vind hazen opeens minder leuk. De ene dag twijfelde ik nog of ik de spitskool nog even zou laten groeien of meteen zou oogsten, en de volgende dag was er een hele hoek uit gegeten. Balen hoor! De spitskool heb ik meegenomen, het aangevreten stuk eruit gesneden en vanavond eten we spitskool.

zonnebloemolie
1 ui
1 teen knoflook
1/2 eetl. kerriepoeder
600 g. spitskool in reepjes gesneden
450 g. aardappelschijfjes
1 rookworst in plakjes
blikje kokosmelk (200 ml.)
evt. verse koriander
peper
zout

Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook. Schep de kerrie erdoor en bak nog 2 minuten.
Voeg de spitskool en aaardappelschijfjes toe en roerbak 3 minuten. Schep de rookworst, peper en zout naar smaak en de kokosmelk erdoor en stoof zachtjes 8-10 min tot de spitskool beetgaar en de aardappelen gaar zijn.
Het is lekker om hierover verse gehakte koriander te strooien.




Courgettejam

Courgettejam??? Ja! Courgettejam! Is echt lekker hoor! Je proeft geen courgettes, maar je proeft citrusvruchten. Door de courgettes krijgt de jam een mooie structuur, met kleine schilletjes. Ik maak de jam het liefst van gele courgettes. Maar dat is puur voor het uiterlijk. Ik vind gele jam mooier dan groene... Je kunt elke willekeurige courgette gebruiken. De jam is wel erg zoet. Volgende keer probeer ik het eens met geleisuiker speciaal, dan hoef je minder suiker te gebruiken om de jam te laten stollen.
Dit recept heb ik overgenomen van de website van Van Gilse. Als je jamrecepten zoekt dan is deze site een aanrader. http://www.vangilse.nl/nl/1/4/recipe.aspx?ID=563

1 kg schoongemaakte courgettes
1 kg geleisuiker
2 citroenen
1 sinaasappel

Schil de courgettes en verwijder het zachte gedeelte met de zaadjes. Rasp de courgettes, evenals de schil van de citroenen. Pers de citroenen en de sinaasappel uit. Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook. Laat alles nog ca. 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 4 minuten flink bruisend doorkoken.

Zorg dat je gesteriliseerde potjes hebt klaar staan. Schep de jam erin, deksel erop en op de kop zetten om af te koelen en vacuüm te trekken. Zo is de jam wel een jaar houdbaar!

Vijgentaart



Gisteren kwam Dick thuis van de markt. Met een doosje vol vijgen! Daar kan ik helemaal blij van worden, 25 vijgen.... Ze zijn zooooo lekker. Met een glaasje port en een stukje oude kaas, of met rauwe ham, of in een taart... Dit recept is elke septembermaand bij mij weer een topper. Het komt uit het boek "Twaalf" van Tessa Kiros. En zo maak je het.
Deeg:
250 g. bloem
125 g. boter
125 g. kristalsuiker
1 ei

Vulling:
ca. 10 vijgen
5 eetl. jam (vijgen-, pruimen- of abrikozenjam)
3 eetl. suiker
ca. 150 g. amandelen
1 eidooier, losgeroerd (evt. met een beetje melk)

Eerst maak je het deeg. Doe de bloem, de suiker en de boter in een kom. Met je vingers meng je het goed, het wordt een soort kruimeldeeg. Dan doe je het ei erdoor, en eventueel wat water tot je een mooie deegbal krijgt. Deze wikkel je in plasticfolie en leg je minimaal een half uur in de koelkast.
Na een half uur rol je het deeg uit en legt het in een ingevette stenen quiche-vorm. Daarop leg je een vel bakpapier en wat blindbakvulling*. Vervolgens bak je de taart ongeveer 10/15 minuten in een voorverwarmde oven (180 C.) Haal de taart uit de oven en verwijder de bakvulling en het bakpapier. Nu voeg je de vijgenvulling toe. Eerst schep je 5 eetl. jam op de cake en verdeel dit met de bolle kant van een lepel. Van de vijgen verwijder je het steeltje en je snijdt ze doormidden. Verdeel de vijgen met de snijkant naar boven over de taart. Erover heen strooi je 3 eetl. suiker en amandelen. Dan nog even de randjes met een eidooier bestrijken zodat de cake mooi gaat glanzen. 
De taart moet ongeveer een half uur bakken. Warm is 't ie heerlijk, maar mijn ervaring is wel dat het onmogelijk is om de taart dan goed te snijden. Wil je mooie punten, wacht dan tot de taart is afgekoeld en de jam is gestold. Je kunt 'm zo serveren, maar slagroom of vanilleijs is er uiteraard ook lekker bij.

*Blindbakvulling zorgt ervoor dat de cake niet gaat rijzen. Je kunt hiervoor speciale terracottakorrels kopen, maar een zak gedroogde bonen of erwten werkt ook goed. Deze kun je daarna niet meer opeten, maar je kunt ze wel opnieuw gebruiken als blindbakvulling.

zaterdag 31 augustus 2013

Bramenlikeur

Het is eind augustus en er groeien weer volop bramen in de tuin. Wat een weelde, een schutting vol vruchtjes. En lekker! De meeste bramen gaan in bramensaus (dat is meestal een poging om jam te maken, maar als de jam dan niet dik wordt, blijft het saus.... net zo lekker) en ik had me voorgenomen om dit jaar bramenlikeur te gaan maken. Op het internet zijn heel veel recepten te vinden, allemaal net even anders. Meer of minder suiker, meer of minder bramen, wodka, brandewijn of jenever... Ik heb het zo gedaan:

500 g. bramen, schoongemaakt en gedroogd
250 g. bruine kandij
1 l. wodka of inmaakbrandewijn
kaneelstokje

Twee literflessen met een wijde hals goed schoonmaken. In beide flessen heb ik 250 gram schoongemaakte bramen gedaan, 125 g. bruine kandij en 500 ml. wodka. Aan één fles heb ik een kaneelstokje toegevoegd, omdat ik nu eenmaal dol ben op kaneel. Bramen en kaneel, dat moet wel lekker zijn. Nu moet het zes weken staan en ik moet het regelmatig schudden. Over zes weken moet het mengsel worden gezeefd (door kaasdoek of een koffiefilter). Als het goed is heb ik dan lekkere bramenlikeur. Ik ben benieuwd!

Je kunt ook vanillestokjes toevoegen, of kruidnagel.....

januari 2015: bramenlikeur inmiddels vaker gemaakt. Heerlijk! Wel erg zoet, vooral als het met brandewijn wordt gemaakt, dus beetje minder suiker kan gerust. Wodka gebruik ik niet meer, brandewijn is veel lekkerder. De toegevoegde smaakjes zijn hier niet zo populair, dus ik maak de likeur liefst zonder vanille, kruidnagel, kaneel. Maar smaken verschillen dus experimenteer er rustig op los!

maandag 19 augustus 2013

Courgettecake

Al eerder had ik het over mijn honderdduizend recepten om courgettes te verwerken. Ik ben dol op courgettes. Je kunt ze op zoveel manieren bereiden, en altijd smaakt het weer anders. Wij eten ze rauw, ingemaakt op olie, ingemaakt zoet-zuur, met pasta, met rijst, in de soep, in ovenschotels, in jam.... en inderdaad: in cake. Vorig jaar waren we op vakantie in de VS en we waren onder andere in Massachusets, land van de Amish. Daar heb ik een kookboek gekocht van Linda Byler "Lizzie's Amish Cookbook" met diverse Amish familierecepten. Onder andere een courgettecake. In de VS noemen ze dit een Zucchini bread. Onderstaand recept is voor 2 cakes. De hoeveelheden zijn Amerikaans, dus met cups en table spoons. Op internet zijn omrekentabellen te vinden, maar volgens mij verkoopt de Blokker ook wel een bakje om cups af te meten dus als je vaker met Amerikaanse recepten werkt... De cake smaakt trouwens niet naar courgette. Het is gewoon een frisse, smakelijke cake.


3 eieren
2 cups suiker
1 cup olie (bijv. zonnebloemolie of maiskiemolie)
2 cups grof geraspte courgette (als je heel grote courgettes gebruikt moet je ze schillen en de pitten verwijderen)
1 tsp. vanille
1 tsp. zout
1 tsp. kaneel
1 tsp. baksoda (te koop bij toko's, werkt als bakpoeder)
1/4 tsp. bakpoeder
3 cups bloem
evt. 1 cup gehakte noten

Eieren, suiker en olie in een grote kom door elkaar roeren. De courgette erdoor doen. Alle andere ingrediënten toevoegen en goed mengen. Eventueel noten toevoegen.
Twee cakeblikken invetten en het beslag verdelen. De oven voorverwarmen en de cakes ongeveer een uur bakken (of totdat een satéstokje er droog uit komt als je in de cake prikt).


woensdag 31 juli 2013

Spaghetti met salami en venkel

In het voorjaar heb ik twee kleine venkelplantjes gekocht. Nooit gegeten, nooit geteeld.... Maar wat een mooie groente! Al zou het naar niks smaken, ik wil het tóch in de tuin! En nu is het groot genoeg om te eten. Maar wat te doen met venkel.... Jamie biedt hulp, gelukkig. Ik heb het volgens Jamie's recept klaargemaakt en we hebben ervan gesmuld. En als je het maakt, moet je zeker de broodkruim met rozemarijn er overheen strooien, heerlijk (ik heb trouwens geen korstjes van het brood gesneden...) ! Hieronder het recept (dat heb ik gekopieerd van http://www.okokorecepten.nl/recept/pasta/spaghetti/jamie-oliver-spaghetti-salami-venkel-tomaten)


  • olijfolie
  • 140 g goede, pittige Italiaanse salami, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 knolvenkel, gehalveerd en in dunne plakjes, de bovenste plukjes apart gehakt
  • 2 blikken gepelde tomaten van 400 g
  • naar keuze: 1 gedroogde Spaanse peper, verkruimeld
  • 450 g gedroogde spaghetti of linguini
  • 2 handjes oud broodkruim
  • naar keuze: een takje verse rozemarijn

bereiden

Giet 2 flinke scheuten olijfolie in een pan. Doe er de salami en knoflook bij. Kneus het venkelzaad licht in een vijzel of met een mes en doe het ook in de pan. Laat het 1 minuut bakken op een lage pit - het vet moet uit de salami bakken en deze moet krokant worden. Doe nu de gesneden venkel erbij, roer, doe het deksel op de pan en zet de pit iets hoger. Laat 5 minuten koken en voeg de bliktomaten toe met eventueel wat gedroogde Spaanse peper. Laat 25 minuten koken tot het mengsel enigszins is ingedikt. Breng op smaak.

Kook de spaghetti in een grote pan gezouten kokend water al dente (kijk op de verpakking voor de kooktijd). Terwijl de spaghetti staat te koken maak ik altijd pangritata (krokante broodkruimels) om het gerecht een mooie structuur te geven en krokant te maken. Neem daarvoor een paar flinke handen grof broodkruim - ik snijd daarvoor de korstjes van mijn oude brood af en maal de zachte binnenkant kort in de Magimix. Bak het kruim met 4 of 5 eetlepels olijfolie tot het krokant begint te worden. Soms doe ik er voor de extra smaak een takje rozemarijn bij. Giet de spaghetti, als die klaar is, af in een vergiet en roer de tomatensaus erdoorheen.

Dit is een tamelijk machtig gerecht en heel, heel smakelijk. Serveer het in een grote kom en strooi de groene venkelplukjes en krokante goudbruine pangritata er overheen. Eet het meteen en drink er een goed glas rode wijn bij.
Uit: Jamie Oliver "Happy days met the Naked Chef"

p.s. ook lekker met chorizo i.p.v. salami!

Courgettesoep

O ja! Ik had ook nog een blog in de lucht..... Druk, druk, druk... Net terug van vakantie en twee tuinen die letterlijk ontploft waren. Het onkruid stond huizenhoog tussen de doorgeschoten andijvie en sla, waar te beginnen??? Inmiddels is de orde weer hersteld, min of meer :.) Op het landje staat alles in keurige rijtjes en achterthuis lekker doorelkaar. Ik ben erg gecharmeerd van de tuinierkunsten van Alice Fowler (BBC Garderner's World) en haar idee is dat je overal waar weer ruimte ontstaat gewoon een nieuw plantje neerzet. Als je alles maar goed door elkaar zet, hoef je niet zoveel rekening te houden met vruchtwisseling en dat maakt alles wat eenvoudiger. Het ziet er ook gezellig uit: de venkel naast de snijbiet, de sla tussen de uien en de oost-indische kers slingert er vrolijk tussendoor. Kolen en aardappels heb ik alleen op het landje staan, want met die twee soorten groente moet je wat voorzichtiger zijn wat betreft vruchtwisseling. Ik was trouwens aangenaam verrast bij thuiskomst. Na het rampzalig koude voorjaar en de droge zomerhitte had ik er ernstig rekening mee gehouden dat de plantjes zouden zijn verdroogd en verpieterd, maar op wat doorgeschoten andijvie en sla na was alles super gegroeid, zelfs de courgetteplanten hadden de droogte doorstaan! Doorgeschoten sla vind ik trouwens prachtig, dus ik laat er enkele staan voor de leuk. De rest gaat naar de kippen. En courgettes? Die oogst ik nu dagelijks, mjammie! Ik heb mijn honderdduizend courgetterecepten weer uit de kast gehaald. Hier de eerste, een supermakkelijke courgettesoep.


1 courgette (supermarktformaat)
1 ui
1 teen knoflook
1 flinke aardappel
1 liter groentebouillon (1 liter water met 2 bouillonblokjes)
olijfolie


Snijdt de ui en knoflook in kleine stukjes. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur. Snijd de courgette in stukken en laat meebakken. Schil de aardappel en snijd ook deze in stukken. Dit ook in de pan doen. Kook ondertussen een liter water en voeg dit samen met twee bouillonblokjes (biologische zijn écht lekkerder dan de blokjes uit de supermarkt, zelfgetrokken bouillon is ook vast lekker maar dat heb ik nog nooit gemaakt) toe aan de groente in de pan. 10 minuutjes laten koken. Daarna pureren met de staafmixer.

Wil je variatie? Je kunt crème fraîche toevoegen, of een kruidenkaasje. Of zalmsnippers, hamblokjes, croutons....) Maar ik vind de soep zonder al deze dingen al lekker genoeg! Stukje brood erbij en niks meer aan doen!





Leuk weetje: als je de soep maakt van gele courgettes, krijg je mooie gele soep.... Helaas heeft bij mij in de tuin slechts één plant met gele courgettes het voorjaar overleefd, en van deze plant kan ik helaas nog niet oogsten. Nou ja, mooi groen is ook niet lelijk.

zondag 21 april 2013

Bloemkool-aardappelsoep

Zo maak je de bloemkool-aardappelsoep waarover ik eerder schreef. Onze kinderen en ikzelf houden niet van aardappels met bloemkool en een sausje... Dit is eigenlijk hetzelfde, maar net even anders. Op deze manier bereid gaat de pan wel leeg! En o ja, ik kan iedereen aanraden om vooral biologische kippenbouillonblokjes te gebruiken, die zitten niet vol met conserveringsmiddelen en smaken prima. Te koop bij de biologische supermarkt.

1 bloemkool in roosjes
500 g geschilde aardappelen in blokjes
30 g boter
1 liter kippenbouillon (of tuinkruidenbouillon voor een vegetarische versie)
1,25 dl crème fraîche
uitgebakken baconreepjes (of spekdobbeltjes)
fijn gehakte verse kruiden: bieslook of peterselie

In een grote pan boter smelten. De bloemkoolroosjes en aardappel even aanbakken. Vervolgens de kippenbouillon toevoegen en dit ca. 20 minuten laten koken tot de groenten gaar zijn. Dan met een staafmixer de soep pureren en de crème fraîche erdoor roeren. Als het te dik is kun je wat (heet) water toevoegen. Even proeven of de soep extra zout of peper nodig heeft.
Je hebt nu een mooie witte romige soep. Wat fijngehakte kruiden of uitgebakken baconreepjes erover, stokbroodje erbij en aan tafel!

Kruidenboter

Deze blog heet Ineke in tuin en keuken, maar tot nu toe heb ik alleen nog maar over de keuken geblogd.... Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Nu het eindelijk lente wordt, gaat het in de tuin ook weer groeien en bloeien. Afgelopen week heb ik mijn moestuintje voor een groot deel ingezaaid. Spannend wat er straks op komt! En voor het eerst heb ik weer iets uit de tuin gegeten: bieslook. Wat een super tuinkruid is dat. Ergens in een verloren hoekje plant je een polletje en vervolgens kun je jarenlang oogsten. Ik knip gewoon met de keukenschaar een deel af, wat dan later wel weer aangroeit. En als het plantje wat te veel bruine punten krijgt, knip ik het tot de grond toe af en wacht op nieuwe frisgroene stengeltjes. De plant bloeit ook mooi, en lekker! Elke salade knapt op van gesnipperde roze bloemetjes met een lichte uiensmaak! Er zijn verschillende soorten bieslook. Ik heb een soort met fijne stengels, en een wat grovere variant, beide bloeien roze en hebben een uiensmaak. Er zijn ook varianten die meer naar knoflook smaken, of die wit bloeien. Ik gebruik de fijn geknipte stengels met name in salades, kruidenboter of op een boterham met kaas en/of tomaat.

Gisteren hebben we bloemkool-aardappelsoep gegeten, opgeleukt met snippertjes bieslook en erbij stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter. Het recept van de soep plaats ik later een keer, nu eerst de kruidenboter:

125 g roomboter (op kamertemperatuur)
scheutje koolzaadolie of olijfolie
scheutje citroensap
1 teen knoflook, geperst
zout
peper
flinke handvol verse fijngehakte kruiden, bijvoorbeeld: bieslook, basilicum, koriander, peterselie, kervel, rucola, munt, tijm.

Je doet alles in een hakmolentje (ik gebruik de hakmolen die bij de staafmixer hoort) en malen maar tot alles goed gemengd is.

Ook lekker en mooi is bloemenboter. In plaats van verse kruiden, of samen met verse kruiden, voeg je gehakte eetbare bloemen toe zoals: bieslookbloemen, goudsbloemen, komkommerkruid, bloemetjes van doorgeschoten radijs of kool, oost-indische kers, viooltjes, lavendel, daglelie (enkelbloemig). De mogelijkheden zijn bijna eindeloos!

zaterdag 23 maart 2013

Spanakopitta

Onlangs leende ik het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall van de bieb. Wat een heerlijk kookboek. Zo eentje waarbij je meteen naar de voorraadkast rent om te kijken of je iets kunt maken. Dat is voor mij het ultieme criterium om te beslissen of ik een kookboek de moeite waard vind: wil ik er meteen uit koken? Of belandt het tussen de andere boeken op de plank.... Ik ben dol op kookboeken, maar vaak vind ik het meer van hetzelfde. Leuk om eens door te bladeren, en dat is het dan. Maar er zijn uitzonderingen. Ik ben altijd dol op Jamie, Nigella, Gordon Ramsay en Tessa Kiros. Succes verzekerd. Ik lees kookboeken als gewone boeken, op de bank en voor het slapen gaan..... Zo lees ik ook kooktijdschriften en volg ik kookblogs! En nu dus Veg! Helemaal volgens de laatste trend om veel groente te eten en selectief vlees en vis te gebruiken. Ik vind koken met groente leuk, en dus heb ik 's middags het boek gelezen en er 's avonds uit gekookt. De Spanakopitta van de buurtsuper (omdat alle ingrediënten bij de buurtsuper te koop zouden moeten zijn).














 

1 kg bevroren bladspinazie (in mijn pak zat 750 g, dat werkte ook...)
2 eetl. olijfolie
1 tl komijn
1 grote ui, fijngesneden
1/2 tl. gedroogde tijm
citroensap
2 grote eieren
100 g. zachte geitenkaas of feta, verkruimeld
35 g. geroosterde pijnboompitten (evt. cashewnoten)
5 plakjes bladerdeeg
zout
peper

Oven voorverwarmen op 200 C.
Het bladerdeeg laten ontdooien en er een ovenschaal mee bekleden. De bladspinazie in een pan zachtjes laten ontdooien. Daarna in een zeef laten uitlekken.
In een koekenpan olie verhitten. De komijn bakken en de ui toevoegen. 5-10 minuten zacht bakken en de tijm erbij doen.Zoveel mogelijk water uit de spinazie knijpen en bij de ui voegen. Een beetje citroensap, zout en peper toevoegen. Het vuur uit zetten en de losgeklopte eieren door het groentemengsel roeren.
De helft van de groente in de ovenschaal scheppen. Pijnboompitten en geitenkaas erover verspreiden. Dan de rest van de groente erop scheppen. De bladerdeegrandjes kun je nog even besmeren met wat overgebleven ei.
Dit gaat ca. 25 minuten in de oven, daarna meteen opdienen.
Volgende keer maak ik er een eenvoudige tomatensalade of tzatziki bij.

Wortelsalade met pinda's

Ik vind salades vaak heel lekker.... En soms zijn ze zo simpel dat je je bijna niet voor kunt stellen dat het lekker is. Zo eet ik regelmatig een wortelsalade van Nigella Lawson:

4 wortelen
70 g gezouten pinda's
2 eetl. rode wijnazijn
2 eetl. pindaolie
paar druppels sesamolie

De wortelen raspen. Een dressing maken van de rode wijnazijn, pindaolie en sesamolie. Wortels, pinda's en dressing door elkaar scheppen. Echt lekker!


dinsdag 12 februari 2013

Cantuccini

Een van mijn favoriete kookboekenschrijfsters is Tessa Kiros. Ze woont in Italië, maar heeft roots in Griekenland en Finland en dat levert verrassende recepten op. Jaren geleden heb ik haar boek Twaalf, een jaar uit de Toscaanse keuken (2003) gekocht. Ik heb al veel uit dit boek gekookt, en alles lukt en is lekker! Kijk, zulke kookboeken daar houd ik van. Recepten moeten vooral betrouwbaar zijn! Laatst heb ik voor het eerst - maar niet voor het laatst - cantuccini gebakken. Verrukkelijk! Tessa Kiros gebruikt Vin Santo. Dat had ik niet in huis dus ik heb dat vervangen door amandellikeur. Zo moet 't:

ca. 45 stuks
60 g zachte boter
250 g fijne kristalsuiker
2 eieren
geraspte sinaasappelschil van één sinaasappel (of citroen, als je dat lekkerder vindt)
400 g bloem
1,5 tl bakpoeder
150 g hele amandelen (liefst met vliesjes)
3 eetlepels Vin Santo (of amandellikeur)

Oven voorverwarmen op 180 C.
Boter en suiker tot een romig mengsel roeren (met pollepel of lage stand mixer). Eieren kloppen en toevoegen. Raspsel erbij doen. Bloem zeven met bakpoeder en snufje zout. Ook door mengsel roeren. Tenslotte de amandelen en de wijn toevoegen.
Een bakplaat bekleden met bakpapier. Bestuif je aanrechtblad en je handen met bloem. Van het deeg moet je nu 3 'worsten' vormen, ongeveer 3 cm hoog en 5 cm breed. Verdeel ze over de bakplaat (let op: niet te dicht bij elkaar want het deeg loopt uit tijdens het bakken. Bak ze ca. 20 minuten totdat ze goudgeel maar nog wel zacht zijn. Neem ze dan uit de oven en snijd de worsten in plakjes van ca. 2 cm dik. Voorzichtig, de koekjes breken gemakkelijk. Leg de gesneden koekjes op z'n kant op de bakplaat en bak ze nog 5-10 minuten tot ze droog zijn. Ze moeten licht gekleurd zijn, en wat donkerder zijn langs de randen.

dinsdag 5 februari 2013

Muesli / cruesli

Als je eenmaal zelf muesli hebt gemaakt, wil je nooooooit meer uit de supermarkt! Het is een werkje van niks, gewoon de hele handel bij elkaar gooien en in de oven bakken. Ik heb al vele recepten uitgeprobeerd, maar onderstaand recept is mijn favouriet. Het leuke van zelf muesli maken is dat het elke keer anders is. Soms voeg ik kokos toe, andere kruiden, verschillende noten, chocoladevlokken, schuddebuikjes... Door de bloem en de olie wordt deze muesli een beetje koekjesachtig. Ik heb gelezen dat de door het toevoegen van een lepel jam ook flinke klonten krijgt, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Deze muesli is lekker door de yoghurt, maar ook zo een handje uit de vooraadpot snoepen is mjammie!



 300 g havervlokken
40 g pompoenpitten en zonnebloempitten
80 g noten (pecannoten, hazelnoten, amandelen...)
60 g bloem
1/2 tl zout
1/2 tl kaneel of speculaaskruiden
60 g lichtbruine suiker
120 ml zonnebloemolie
75 ml maple syrup (of honing)

De oven voorverwarmen op 170 graden.
Alle droge ingrediënten goed door elkaar roeren. De zonnebloemolie mengen met de maple syrup, daarna door de droge ingrediënten roeren. In een grote ovenschaal een bakmatje of bakpapiertje leggen. Het mengsel daarop uitspreiden. Dit in de oven 35 à 45 minuten bakken (naar smaak, zoveel te langer je bakt, zoveel krokanter het is. Niet te donker laten worden natuurlijk!). Af en toe door elkaar scheppen.
Als alles afgekoeld is kun je eventueel rozijnen, gedroogde cranberrys, gedroogde abrikozen, appeltjes, etc. toevoegen.

maandag 4 februari 2013

Spaghetti met pompoensaus (vegetarisch)

In de herfst heb ik in Eelde langs de weg een spaghettipompoen gekocht. Dat is een grote ovale pompoen die je met schil en al kookt. Daarna haal je met een vork het vruchtvlees eruit. Dat vruchtvlees is draderig, vandaar de naam spaghettipompoen. Je eet het ook als spaghetti, dus met een saus erbij. Zo gezegd zo gedaan, pompoen in de oven gegaard, gehaktsaus gemaakt, vruchtvlees met een vork verwijderd en door de saus geroerd. 




Dat ziet er lekker uit hè? Toch vonden we het niet zo lekker..... Geef ons maar echte spaghetti! Daarom hier geen recept voor spaghettipompoen, maar voor spaghetti met pompoen! Het recept heb ik jaren geleden uit een Allerhande gehaald en in de loop der jaren hier en daar wat aangepast. Echt een blijvertje!


Voor 4 personen:

300 g spaghetti

Saus
500 g pompoen, geschild en in blokjes
olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 el suiker

Erover
50 g gepelde hazelnoten, gehakt en geroosterd
100 g feta of zachte geitenkaas, verkruimeld
verse peterselie (15 g), fijngesneden

Verhit de olie en fruit hierin de ui goudbruin. Roer de tomatenpuree en de suiker erdoor en bak 1 minuut mee. Schep de pompoenblokjes door het uimengsel. Bak ze al omscheppend 3-4 minuten en breng op smaak met zout en peper. Laat de pompoenblokjes met de deksel op de pan ca. 15 minuten op laag vuur zachtjes koken. Kook intussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Serveer de pasta met de pompoensaus. Strooi er de hazelnoten, feta en peterselie over.

En als je geen zin hebt om een pompoen te snijden (want dat is best een werkje) kun je gerust pompoenblokjes uit de vriezer gebruiken!


zaterdag 2 februari 2013

Pastasalade met zalm, roomkaas en rucola

Vorige week had ik de eer een groep dames te ontvangen om een dagje te 'scrapbooken'. Iedereen komt dan bepakt en bezakt binnen met dozen, tassen, zelfs koffers vol papier, lintjes, stickers en daarmee worden dan de mooiste fotoplakwerken gemaakt. Erg gezellig! Maar de inwendige mens moet natuurlijk niet worden vergeten. Voor de lunch had ik onder andere een pastasalade gemaakt die goed in de smaak viel. Hier is het recept:

250 g. pasta (bijv. tricolore wokkels)
200 g. gerookte zalm in stukjes
3 lenteuitjes in kleine ringetjes gesneden
1 bakje mini-boursin met knoflook en kruiden
1 bakje mini-tomaatjes, gehalveerd
4 handen vol rucola, in stukjes gescheurd

Voor de dressing:
75 ml walnotenolie (of olijfolie)
scheutje wijnazijn
3 theelepels tomatentapenade
zout (niet te veel want de zalm is al erg zout)
peper

Pasta koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Onder de koude kraan afspoelen en laten uitlekken.
De pasta mengen met de zalm, lenteuitjes, mini-tomaatjes, boursin en rucola. 
Een dressing roeren van de hierboven genoemde ingrediënten en mengen met de pasta. Klaar!
Lekker met olijvenbrood en tapenade van gedroogde tomaatjes. De recepten daarvan volgen een andere keer!

vrijdag 18 januari 2013

Pindakaaskoekjes

De koektrommel was leeg. Nu kun je natuurlijk naar de supermarkt gaan en daar een pak koekjes kopen. Of lekkerder: gesorteerde koekjes bij de bakker. Vroeger kon je losse koekjes kopen bij de HEMA, heerlijk vond ik die altijd! Koekjes in de supermarkt zijn goedkoop, koekjes bij de bakker zijn duur. Zelfgebakken koekjes zijn super lekker en goedkoop. En je weet precies wat erin zit. Ik heb een recept van de foodblog van Levine gebruikt http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2008/04/peanut-butter-chocolate-chunk-cookies.html en met wat aanpassingen heerlijke koekjes gebakken, 32 in totaal. Wij komen het weekend wel door!

100 g margarine
125 g roomboter
270 g pindakaas met noot
400 g suiker (half kristalsuiker, half bruine basterdsuiker)
2 eieren
1 tl vanille-extract
270 g bloem
1 tl baksoda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat)
100 chocoladestukjes
100 gehakte ongezouten pinda's

De oven voorverwarmen op 180 C.
Margarine, boter en pindakaas doorelkaar mixen tot het een romige massa wordt. Dan de suiker erbij en enkele minuten mixen. 1 tl vanille-extract toevoegen en één voor één de eieren.
Bloem met baksoda zeven en aan het pindakaasmengsel toevoegen. Op het laatst de chocoladestukjes en de pinda's door het beslag scheppen. Je hebt nu een stevig beslag, het lijkt bijna deeg.
Op een met bakpapier beklede bakplaat kun je nu bolletjes scheppen. Ik heb dat gedaan met een kleine ijslepel. Laat genoeg ruimte tussen de koekjes want de bolletjes worden plat en als je niet genoeg ruimte vrij laat krijg je één grote koek.
De koekjes moeten ongeveer 15 minuten bakken in de oven. Houd ze in de gaten, want koekjes verbranden snel (ik spreek uit ervaring). Na het bakken de koekjes een paar minuten laten afkoelen op de bakplaat en ze daarna op een rooster verder laten afkoelen.

dinsdag 15 januari 2013

Rijstbrood uit de broodbakmachine

Eén van mijn goede voornemens voor 2013 is om vaker 'uit de vriezer en de voorraadkast' te koken. Ik ben namelijk een hamster. AH, C1000, Jumbo... ze zijn allemaal blij met me! Als een supermarkt een goede aanbieding heeft, koop ik wat extra... altijd handig. Maar het gevolg is dat ik spullen in de kast heb staan die ik vergeet te gebruiken. Totdat ik in een opruimbui ben, de hele voorraadkast overhoop haal en ontdek dat de helft van de voorraad al over de houdbaarheidsdatum heen is, of dat ik de artikelen echt snel moet gaan gebruiken. Ook de vriezer ligt vol met handige dingen: is een banaan overrijp? Hup, de vriezer in. Goed voor smoothies of cakes.... Een restje wijn! Invriezen voor gebruik in een stoofpot. Oud witbrood? In de keukenmachine verkruimelen en gebruiken als paneermeel, veel lekkerder dan dat droge spul uit een pakje. En restjes rijst... keurig afgewogen: 150 g gekookte witte rijst. Om brood mee te bakken! Het recept komt uit het boek 'Het Broodmachine Bakboek' van Jenny Shapter (2000). Ik bak brood in een Panasonic SD 253, de droge ingrediënten moet ik eerst in de bakvorm doen. Bij andere machines moet wellicht een andere volgorde worden aangehouden. Nu moet ik nog even eerlijk zijn. Vanavond hebben we rijst met een prutje gegeten en jawel... ik heb extra rijst gekookt om de voorraad in de vriezer aan te vullen....

Maar nu rijstbrood:

425 g broodbloem
150 g gekookte rijst
1,5 el mager melkpoeder
1,5 tl zout (wat minder als je de rijst met zout hebt gekookt)
2 tl kristalsuiker
15 g boter
1 tl gist
1 ei
240 ml water

Broodbakmachine instellen op Bake Basic, medium crust. Na een paar uur heb je een heerlijk witbrood. De rijst vind je niet meer terug.


zondag 13 januari 2013

Abrikozenjam (met kaneel)

Een weblog... iets voor mij? Weet ik niet, ik ga 't gewoon proberen. Ik vind het leuk om blogs van anderen te lezen, dus waarom zou ik mijn belevenissen in de tuin en in de keuken niet delen? In de tuin gebeurt nu niet zoveel, de keuken in dus maar. Vandaag hadden we een luie zondag. Er werd in huis geknutseld, gelezen, tv gekeken én gekokkereld.
Gisteren heb ik op de markt een kilo abrikozen gekocht en die moesten worden verwerkt. Jam koken dan maar. Maar ik had nog nooit eerder abrikozenjam gekookt. Kookboek 'De Zilveren Lepel' zegt dat de abrikozen voor de jam 2,5 uur moeten koken.... wat een eeuwigheid! Ik had nog geleisuiker en geleipoeder. Ik heb de jam zo gemaakt:

1 kilo abrikozen
500 g geleisuiker
1 zakje geleipoeder
sap en geraspte schil van 1 citroen
(kaneel)

De abrikozen ontpitten en halveren. Schilletjes kun je gewoon laten zitten. Alle ingrediënten in een pan koken, ca. 10 minuten (tot de jam hard wordt. Theelepel jam eruit halen en laten afkoelen, dan zie je meteen of je jam goed is.) Als je net als ik niet dol bent op ronddrijvende schilletjes, kun je de jam pureren met een staafmixer. Drie potten (ik gebruik oude groentepotjes, bijvoorbeeld van HAK) goed schoonmaken en tot de rand vullen. Dat is wat geknoei, het lukt het beste met een jamtrechter (dat is een trechter met een grote opening). Daarna de deksels erop draaien en de potten op de kop laten afkoelen. Door één pot jam heb ik kaneelpoeder geroerd. De potten trekken vacuüm, dat kun je controleren door de deksels iets in te drukken.     Je mag geen 'plop' meer horen. De jam is nu enkele maanden houdbaar. Ik bewaar de potten in de garage, af en toe controleer ik of alles nog vacuum is. Als de deksel 'ploppen' moet je de inhoud controleren en weggooien op opeten.