Een van mijn favoriete kookboekenschrijfsters is Tessa Kiros. Ze woont in Italië, maar heeft roots in Griekenland en Finland en dat levert verrassende recepten op. Jaren geleden heb ik haar boek Twaalf, een jaar uit de Toscaanse keuken (2003) gekocht. Ik heb al veel uit dit boek gekookt, en alles lukt en is lekker! Kijk, zulke kookboeken daar houd ik van. Recepten moeten vooral betrouwbaar zijn! Laatst heb ik voor het eerst - maar niet voor het laatst - cantuccini gebakken. Verrukkelijk! Tessa Kiros gebruikt Vin Santo. Dat had ik niet in huis dus ik heb dat vervangen door amandellikeur. Zo moet 't:
ca. 45 stuks
60 g zachte boter
250 g fijne kristalsuiker
2 eieren
geraspte sinaasappelschil van één sinaasappel (of citroen, als je dat lekkerder vindt)
400 g bloem
1,5 tl bakpoeder
150 g hele amandelen (liefst met vliesjes)
3 eetlepels Vin Santo (of amandellikeur)
Oven voorverwarmen op 180 C.
Boter en suiker tot een romig mengsel roeren (met pollepel of lage stand mixer). Eieren kloppen en toevoegen. Raspsel erbij doen. Bloem zeven met bakpoeder en snufje zout. Ook door mengsel roeren. Tenslotte de amandelen en de wijn toevoegen.
Een bakplaat bekleden met bakpapier. Bestuif je aanrechtblad en je handen met bloem. Van het deeg moet je nu 3 'worsten' vormen, ongeveer 3 cm hoog en 5 cm breed. Verdeel ze over de bakplaat (let op: niet te dicht bij elkaar want het deeg loopt uit tijdens het bakken. Bak ze ca. 20 minuten totdat ze goudgeel maar nog wel zacht zijn. Neem ze dan uit de oven en snijd de worsten in plakjes van ca. 2 cm dik. Voorzichtig, de koekjes breken gemakkelijk. Leg de gesneden koekjes op z'n kant op de bakplaat en bak ze nog 5-10 minuten tot ze droog zijn. Ze moeten licht gekleurd zijn, en wat donkerder zijn langs de randen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.