dinsdag 5 februari 2013

Muesli / cruesli

Als je eenmaal zelf muesli hebt gemaakt, wil je nooooooit meer uit de supermarkt! Het is een werkje van niks, gewoon de hele handel bij elkaar gooien en in de oven bakken. Ik heb al vele recepten uitgeprobeerd, maar onderstaand recept is mijn favouriet. Het leuke van zelf muesli maken is dat het elke keer anders is. Soms voeg ik kokos toe, andere kruiden, verschillende noten, chocoladevlokken, schuddebuikjes... Door de bloem en de olie wordt deze muesli een beetje koekjesachtig. Ik heb gelezen dat de door het toevoegen van een lepel jam ook flinke klonten krijgt, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Deze muesli is lekker door de yoghurt, maar ook zo een handje uit de vooraadpot snoepen is mjammie!



 300 g havervlokken
40 g pompoenpitten en zonnebloempitten
80 g noten (pecannoten, hazelnoten, amandelen...)
60 g bloem
1/2 tl zout
1/2 tl kaneel of speculaaskruiden
60 g lichtbruine suiker
120 ml zonnebloemolie
75 ml maple syrup (of honing)

De oven voorverwarmen op 170 graden.
Alle droge ingrediënten goed door elkaar roeren. De zonnebloemolie mengen met de maple syrup, daarna door de droge ingrediënten roeren. In een grote ovenschaal een bakmatje of bakpapiertje leggen. Het mengsel daarop uitspreiden. Dit in de oven 35 à 45 minuten bakken (naar smaak, zoveel te langer je bakt, zoveel krokanter het is. Niet te donker laten worden natuurlijk!). Af en toe door elkaar scheppen.
Als alles afgekoeld is kun je eventueel rozijnen, gedroogde cranberrys, gedroogde abrikozen, appeltjes, etc. toevoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.