Een weblog... iets voor mij? Weet ik niet, ik ga 't gewoon proberen. Ik vind het leuk om blogs van anderen te lezen, dus waarom zou ik mijn belevenissen in de tuin en in de keuken niet delen? In de tuin gebeurt nu niet zoveel, de keuken in dus maar. Vandaag hadden we een luie zondag. Er werd in huis geknutseld, gelezen, tv gekeken én gekokkereld.
Gisteren heb ik op de markt een kilo abrikozen gekocht en die moesten worden verwerkt. Jam koken dan maar. Maar ik had nog nooit eerder abrikozenjam gekookt. Kookboek 'De Zilveren Lepel' zegt dat de abrikozen voor de jam 2,5 uur moeten koken.... wat een eeuwigheid! Ik had nog geleisuiker en geleipoeder. Ik heb de jam zo gemaakt:
1 kilo abrikozen
500 g geleisuiker
1 zakje geleipoeder
sap en geraspte schil van 1 citroen
(kaneel)
De abrikozen ontpitten en halveren. Schilletjes kun je gewoon laten zitten. Alle ingrediënten in een pan koken, ca. 10 minuten (tot de jam hard wordt. Theelepel jam eruit halen en laten afkoelen, dan zie je meteen of je jam goed is.) Als je net als ik niet dol bent op ronddrijvende schilletjes, kun je de jam pureren met een staafmixer. Drie potten (ik gebruik oude groentepotjes, bijvoorbeeld van HAK) goed schoonmaken en tot de rand vullen. Dat is wat geknoei, het lukt het beste met een jamtrechter (dat is een trechter met een grote opening). Daarna de deksels erop draaien en de potten op de kop laten afkoelen. Door één pot jam heb ik kaneelpoeder geroerd. De potten trekken vacuüm, dat kun je controleren door de deksels iets in te drukken. Je mag geen 'plop' meer horen. De jam is nu enkele maanden houdbaar. Ik bewaar de potten in de garage, af en toe controleer ik of alles nog vacuum is. Als de deksel 'ploppen' moet je de inhoud controleren en weggooien op opeten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.