Eén van mijn goede voornemens voor 2013 is om vaker 'uit de vriezer en de voorraadkast' te koken. Ik ben namelijk een hamster. AH, C1000, Jumbo... ze zijn allemaal blij met me! Als een supermarkt een goede aanbieding heeft, koop ik wat extra... altijd handig. Maar het gevolg is dat ik spullen in de kast heb staan die ik vergeet te gebruiken. Totdat ik in een opruimbui ben, de hele voorraadkast overhoop haal en ontdek dat de helft van de voorraad al over de houdbaarheidsdatum heen is, of dat ik de artikelen echt snel moet gaan gebruiken. Ook de vriezer ligt vol met handige dingen: is een banaan overrijp? Hup, de vriezer in. Goed voor smoothies of cakes.... Een restje wijn! Invriezen voor gebruik in een stoofpot. Oud witbrood? In de keukenmachine verkruimelen en gebruiken als paneermeel, veel lekkerder dan dat droge spul uit een pakje. En restjes rijst... keurig afgewogen: 150 g gekookte witte rijst. Om brood mee te bakken! Het recept komt uit het boek 'Het Broodmachine Bakboek' van Jenny Shapter (2000). Ik bak brood in een Panasonic SD 253, de droge ingrediënten moet ik eerst in de bakvorm doen. Bij andere machines moet wellicht een andere volgorde worden aangehouden. Nu moet ik nog even eerlijk zijn. Vanavond hebben we rijst met een prutje gegeten en jawel... ik heb extra rijst gekookt om de voorraad in de vriezer aan te vullen....
Maar nu rijstbrood:
425 g broodbloem
150 g gekookte rijst
1,5 el mager melkpoeder
1,5 tl zout (wat minder als je de rijst met zout hebt gekookt)
2 tl kristalsuiker
15 g boter
1 tl gist
1 ei
240 ml water
Broodbakmachine instellen op Bake Basic, medium crust. Na een paar uur heb je een heerlijk witbrood. De rijst vind je niet meer terug.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.