zondag 1 september 2013

Vijgentaart



Gisteren kwam Dick thuis van de markt. Met een doosje vol vijgen! Daar kan ik helemaal blij van worden, 25 vijgen.... Ze zijn zooooo lekker. Met een glaasje port en een stukje oude kaas, of met rauwe ham, of in een taart... Dit recept is elke septembermaand bij mij weer een topper. Het komt uit het boek "Twaalf" van Tessa Kiros. En zo maak je het.
Deeg:
250 g. bloem
125 g. boter
125 g. kristalsuiker
1 ei

Vulling:
ca. 10 vijgen
5 eetl. jam (vijgen-, pruimen- of abrikozenjam)
3 eetl. suiker
ca. 150 g. amandelen
1 eidooier, losgeroerd (evt. met een beetje melk)

Eerst maak je het deeg. Doe de bloem, de suiker en de boter in een kom. Met je vingers meng je het goed, het wordt een soort kruimeldeeg. Dan doe je het ei erdoor, en eventueel wat water tot je een mooie deegbal krijgt. Deze wikkel je in plasticfolie en leg je minimaal een half uur in de koelkast.
Na een half uur rol je het deeg uit en legt het in een ingevette stenen quiche-vorm. Daarop leg je een vel bakpapier en wat blindbakvulling*. Vervolgens bak je de taart ongeveer 10/15 minuten in een voorverwarmde oven (180 C.) Haal de taart uit de oven en verwijder de bakvulling en het bakpapier. Nu voeg je de vijgenvulling toe. Eerst schep je 5 eetl. jam op de cake en verdeel dit met de bolle kant van een lepel. Van de vijgen verwijder je het steeltje en je snijdt ze doormidden. Verdeel de vijgen met de snijkant naar boven over de taart. Erover heen strooi je 3 eetl. suiker en amandelen. Dan nog even de randjes met een eidooier bestrijken zodat de cake mooi gaat glanzen. 
De taart moet ongeveer een half uur bakken. Warm is 't ie heerlijk, maar mijn ervaring is wel dat het onmogelijk is om de taart dan goed te snijden. Wil je mooie punten, wacht dan tot de taart is afgekoeld en de jam is gestold. Je kunt 'm zo serveren, maar slagroom of vanilleijs is er uiteraard ook lekker bij.

*Blindbakvulling zorgt ervoor dat de cake niet gaat rijzen. Je kunt hiervoor speciale terracottakorrels kopen, maar een zak gedroogde bonen of erwten werkt ook goed. Deze kun je daarna niet meer opeten, maar je kunt ze wel opnieuw gebruiken als blindbakvulling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.