zaterdag 31 augustus 2013

Bramenlikeur

Het is eind augustus en er groeien weer volop bramen in de tuin. Wat een weelde, een schutting vol vruchtjes. En lekker! De meeste bramen gaan in bramensaus (dat is meestal een poging om jam te maken, maar als de jam dan niet dik wordt, blijft het saus.... net zo lekker) en ik had me voorgenomen om dit jaar bramenlikeur te gaan maken. Op het internet zijn heel veel recepten te vinden, allemaal net even anders. Meer of minder suiker, meer of minder bramen, wodka, brandewijn of jenever... Ik heb het zo gedaan:

500 g. bramen, schoongemaakt en gedroogd
250 g. bruine kandij
1 l. wodka of inmaakbrandewijn
kaneelstokje

Twee literflessen met een wijde hals goed schoonmaken. In beide flessen heb ik 250 gram schoongemaakte bramen gedaan, 125 g. bruine kandij en 500 ml. wodka. Aan één fles heb ik een kaneelstokje toegevoegd, omdat ik nu eenmaal dol ben op kaneel. Bramen en kaneel, dat moet wel lekker zijn. Nu moet het zes weken staan en ik moet het regelmatig schudden. Over zes weken moet het mengsel worden gezeefd (door kaasdoek of een koffiefilter). Als het goed is heb ik dan lekkere bramenlikeur. Ik ben benieuwd!

Je kunt ook vanillestokjes toevoegen, of kruidnagel.....

januari 2015: bramenlikeur inmiddels vaker gemaakt. Heerlijk! Wel erg zoet, vooral als het met brandewijn wordt gemaakt, dus beetje minder suiker kan gerust. Wodka gebruik ik niet meer, brandewijn is veel lekkerder. De toegevoegde smaakjes zijn hier niet zo populair, dus ik maak de likeur liefst zonder vanille, kruidnagel, kaneel. Maar smaken verschillen dus experimenteer er rustig op los!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.