
O ja! Ik had ook nog een blog in de lucht..... Druk, druk, druk... Net terug van vakantie en twee tuinen die letterlijk ontploft waren. Het onkruid stond huizenhoog tussen de doorgeschoten andijvie en sla, waar te beginnen??? Inmiddels is de orde weer hersteld, min of meer :.) Op het landje staat alles in keurige rijtjes en achterthuis lekker doorelkaar. Ik ben erg gecharmeerd van de tuinierkunsten van Alice Fowler (BBC Garderner's World) en haar idee is dat je overal waar weer ruimte ontstaat gewoon een nieuw plantje neerzet. Als je alles maar goed door elkaar zet, hoef je niet zoveel rekening te houden met vruchtwisseling en dat maakt alles wat eenvoudiger. Het ziet er ook gezellig uit: de venkel naast de snijbiet, de sla tussen de uien en de oost-indische kers slingert er vrolijk tussendoor. Kolen en aardappels heb ik alleen op het landje staan, want met die twee soorten groente moet je wat voorzichtiger zijn wat betreft vruchtwisseling. Ik was trouwens aangenaam verrast bij thuiskomst. Na het rampzalig koude voorjaar en de droge zomerhitte had ik er ernstig rekening mee gehouden dat de plantjes zouden zijn verdroogd en verpieterd, maar op wat doorgeschoten andijvie en sla na was alles super gegroeid, zelfs de courgetteplanten hadden de droogte doorstaan! Doorgeschoten sla vind ik trouwens prachtig, dus ik laat er enkele staan voor de leuk. De rest gaat naar de kippen. En courgettes? Die oogst ik nu dagelijks, mjammie! Ik heb mijn honderdduizend courgetterecepten weer uit de kast gehaald. Hier de eerste, een supermakkelijke courgettesoep.

1 courgette (supermarktformaat)
1 ui
1 teen knoflook
1 flinke aardappel
1 liter groentebouillon (1 liter water met 2 bouillonblokjes)
olijfolie
Snijdt de ui en knoflook in kleine stukjes. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur. Snijd de courgette in stukken en laat meebakken. Schil de aardappel en snijd ook deze in stukken. Dit ook in de pan doen. Kook ondertussen een liter water en voeg dit samen met twee bouillonblokjes (biologische zijn écht lekkerder dan de blokjes uit de supermarkt, zelfgetrokken bouillon is ook vast lekker maar dat heb ik nog nooit gemaakt) toe aan de groente in de pan. 10 minuutjes laten koken. Daarna pureren met de staafmixer.
Wil je variatie? Je kunt crème fraîche toevoegen, of een kruidenkaasje. Of zalmsnippers, hamblokjes, croutons....) Maar ik vind de soep zonder al deze dingen al lekker genoeg! Stukje brood erbij en niks meer aan doen!
Leuk weetje: als je de soep maakt van gele courgettes, krijg je mooie gele soep.... Helaas heeft bij mij in de tuin slechts één plant met gele courgettes het voorjaar overleefd, en van deze plant kan ik helaas nog niet oogsten. Nou ja, mooi groen is ook niet lelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.