zondag 8 september 2013

Courgette-wortelmuffins

Nog steeds zijn de courgettes niet aan te slepen. Na een dag regen is het helemaal niet normaal, ze lijken wel per uur te groeien! Eind juli zijn de planten altijd een beetje uitgeput. Ik geef ze dan een flinke scheut brandnetelgier (recept: een emmer vol brandnetels plukken, water uit de regenton erop en dan ongeveer 2 weken afgedekt laten staan. Het stinkt vreselijk, maar het doet wonderen voor planten! Wel verdunnen, ongeveer 1:10.) De planten krijgen zo een flinke oppepper en kunnen er weer een tijd tegenaan.
Vandaag heb ik muffins gebakken. Het lijkt een beetje op de courgettecake waarvan ik het recept al eerder heb gegeven. Mijn kleine rasp van de keukenmachine is stuk en aangezien ik een vreselijke hekel heb aan raspen met de hand, heb ik het risico genomen om de grove rasp te gebruiken. Het resultaat is super. Een lekker luchtig cakeje, met groene en oranje stukjes erin.
Ik vond een soortgelijk recept op allrecipes.nl. Beetje aangepast, en dit is het geworden.

250 g geraspte courgette
80 g geraspte wortel
2 grote / 3 kleine eieren
230 g ruwe rietsuiker
150 g zonnebloemolie
1/2 tl zout
2 tl kaneelpoeder
1 tl vanille-extract
250 g bloem
1 tl bakpoeder
muffinvormpjes

De oven voorverwarmen op 175 C.
Eerst de eieren met de suiker goed door elkaar roeren. Vervolgens de olie, zout, kaneel en vanille erdoor roeren. Bloem en bakpoeder erdoor scheppen. Dit kan allemaal gewoon met een pollepel of een garde, het hoeft niet luchtig te worden geklopt met een mixer. Als laatste de geraspte courgette en wortel erdoor scheppen.
Ik heb 16 muffinvormpjes gevuld (dat gaat goed met een ijslepel, zo eentje die een schaarbeweging maakt). De muffins moeten ongeveer 25 bakken. Daarna laten afkoelen. Een béétje warm zijn ze het lekkerst!

zondag 1 september 2013

Spitskoolcurry met rookworst

En dan heb je prachtige spitskolen gekweekt.... en dan komt er een haasje die er lekker aan gaat knabbelen. Blèh! Ik vind hazen opeens minder leuk. De ene dag twijfelde ik nog of ik de spitskool nog even zou laten groeien of meteen zou oogsten, en de volgende dag was er een hele hoek uit gegeten. Balen hoor! De spitskool heb ik meegenomen, het aangevreten stuk eruit gesneden en vanavond eten we spitskool.

zonnebloemolie
1 ui
1 teen knoflook
1/2 eetl. kerriepoeder
600 g. spitskool in reepjes gesneden
450 g. aardappelschijfjes
1 rookworst in plakjes
blikje kokosmelk (200 ml.)
evt. verse koriander
peper
zout

Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook. Schep de kerrie erdoor en bak nog 2 minuten.
Voeg de spitskool en aaardappelschijfjes toe en roerbak 3 minuten. Schep de rookworst, peper en zout naar smaak en de kokosmelk erdoor en stoof zachtjes 8-10 min tot de spitskool beetgaar en de aardappelen gaar zijn.
Het is lekker om hierover verse gehakte koriander te strooien.




Courgettejam

Courgettejam??? Ja! Courgettejam! Is echt lekker hoor! Je proeft geen courgettes, maar je proeft citrusvruchten. Door de courgettes krijgt de jam een mooie structuur, met kleine schilletjes. Ik maak de jam het liefst van gele courgettes. Maar dat is puur voor het uiterlijk. Ik vind gele jam mooier dan groene... Je kunt elke willekeurige courgette gebruiken. De jam is wel erg zoet. Volgende keer probeer ik het eens met geleisuiker speciaal, dan hoef je minder suiker te gebruiken om de jam te laten stollen.
Dit recept heb ik overgenomen van de website van Van Gilse. Als je jamrecepten zoekt dan is deze site een aanrader. http://www.vangilse.nl/nl/1/4/recipe.aspx?ID=563

1 kg schoongemaakte courgettes
1 kg geleisuiker
2 citroenen
1 sinaasappel

Schil de courgettes en verwijder het zachte gedeelte met de zaadjes. Rasp de courgettes, evenals de schil van de citroenen. Pers de citroenen en de sinaasappel uit. Breng de geraspte courgette, de citroenrasp, het citroen- en sinaasappelsap onder voortdurend omscheppen langzaam aan de kook. Laat alles nog ca. 10 minuten zachtjes doorkoken. Voeg de geleisuiker toe en laat de massa nog 4 minuten flink bruisend doorkoken.

Zorg dat je gesteriliseerde potjes hebt klaar staan. Schep de jam erin, deksel erop en op de kop zetten om af te koelen en vacuüm te trekken. Zo is de jam wel een jaar houdbaar!

Vijgentaart



Gisteren kwam Dick thuis van de markt. Met een doosje vol vijgen! Daar kan ik helemaal blij van worden, 25 vijgen.... Ze zijn zooooo lekker. Met een glaasje port en een stukje oude kaas, of met rauwe ham, of in een taart... Dit recept is elke septembermaand bij mij weer een topper. Het komt uit het boek "Twaalf" van Tessa Kiros. En zo maak je het.
Deeg:
250 g. bloem
125 g. boter
125 g. kristalsuiker
1 ei

Vulling:
ca. 10 vijgen
5 eetl. jam (vijgen-, pruimen- of abrikozenjam)
3 eetl. suiker
ca. 150 g. amandelen
1 eidooier, losgeroerd (evt. met een beetje melk)

Eerst maak je het deeg. Doe de bloem, de suiker en de boter in een kom. Met je vingers meng je het goed, het wordt een soort kruimeldeeg. Dan doe je het ei erdoor, en eventueel wat water tot je een mooie deegbal krijgt. Deze wikkel je in plasticfolie en leg je minimaal een half uur in de koelkast.
Na een half uur rol je het deeg uit en legt het in een ingevette stenen quiche-vorm. Daarop leg je een vel bakpapier en wat blindbakvulling*. Vervolgens bak je de taart ongeveer 10/15 minuten in een voorverwarmde oven (180 C.) Haal de taart uit de oven en verwijder de bakvulling en het bakpapier. Nu voeg je de vijgenvulling toe. Eerst schep je 5 eetl. jam op de cake en verdeel dit met de bolle kant van een lepel. Van de vijgen verwijder je het steeltje en je snijdt ze doormidden. Verdeel de vijgen met de snijkant naar boven over de taart. Erover heen strooi je 3 eetl. suiker en amandelen. Dan nog even de randjes met een eidooier bestrijken zodat de cake mooi gaat glanzen. 
De taart moet ongeveer een half uur bakken. Warm is 't ie heerlijk, maar mijn ervaring is wel dat het onmogelijk is om de taart dan goed te snijden. Wil je mooie punten, wacht dan tot de taart is afgekoeld en de jam is gestold. Je kunt 'm zo serveren, maar slagroom of vanilleijs is er uiteraard ook lekker bij.

*Blindbakvulling zorgt ervoor dat de cake niet gaat rijzen. Je kunt hiervoor speciale terracottakorrels kopen, maar een zak gedroogde bonen of erwten werkt ook goed. Deze kun je daarna niet meer opeten, maar je kunt ze wel opnieuw gebruiken als blindbakvulling.